Koffieologie

Over mij

Mijn naam is Annelies Houwen, ik ben geboren in 1978 en getogen in West Vlaanderen. Onze Biga hoeve bevindt zich te Kortemark. Hier is ook BIGA Coffee gevestigd, dat ik in 2017 oprichtte om mensen te laten kennis maken met de meest exclusiefste koffieblends.

Na mijn studies begint mijn carrière als stewardess. Door het vele rondreizen ben ik gek op koffie geworden. Elke land heeft zijn eigen smaken, tradities, plantages en favoriete koffiezetmethodes. Na 5 jaar komt een einde aan dit avontuur. Ik maak de overstap naar de sales en marketing, een branche waarin ik nu nog steeds met veel plezier aan terug denk. Echter dat zwarte kopje goud laat me niet los…

Fascinatie voor koffie

Ik vond koffie altijd wel lekker, maar ik wou meer te weten komen over het volledige proces. Kort na ons huwelijk moedigt mijn man me aan om de stap te zetten en me volledig op ‘koffie’ te storten. Hoe zet je nu een goede en lekkere kop koffie? Waarom is de ene zoveel beter dan de andere? En hoe zat dat ook alweer met die verschillende types bonen? Ik raakte al snel geïntrigeerd en besloot om mij te laten scholen door SCAE (Specialty Coffee Association of Europe). Een wereldwijd erkende associatie op het vlak van koffie. Ik volgde de scholing en examens van Green Beans, Roasting, Barista, en nog vele andere. Ik was volledig ondergedompeld in de materie. De passie waarmee mensen wereldwijd met dit product werken is volgens mij bijna niet te evenaren!! RESPECT!

In 2016 start ik op met private label coffee. Hier maken we koffieblends voor de horeca en bedrijven onder hun eigen naam en label.

Overweldigend

In dit kader ga ik op bezoek bij een kleine koffiebranderij. Meteen geeft de eigenaar me een gepassioneerde rondleiding en ik krijg uitgebreide uitleg over het brandproces. Vervolgens komen we aan bij de brander en de vers gebrande koffies : een moment dat ik niet snel meer zal vergeten. Het palet aan geuren en aroma’s die uit de branders opstijgt is intens, lekker en verrassend. Vleugjes chocolade en vanille dringen mijn neus binnen, samen met die van rood fruit en peper. Deze overweldigende indruk laat me niet meer los. Het is dit moment waarop mijn fascinatie voor koffie branden ontstaat.

Koffieoloog

Dan komt alles samen: mijn passie voor koffie, mijn affiniteit en respect voor de sector, de studies en het ondernemerschap. Dit resulteert in 2017 in de oprichting van Biga Coffee. Met als doel mensen te laten kennis maken met de meest exclusiefste koffies. Biga Coffee werkt samen met een partner die direct betrokken is bij het productieproces van koffie en die rechtstreeks contact heeft met de koffieboeren. Alleen zo kan er controle zijn over het productieproces, de kwaliteit van de koffie en de financiële afdracht aan de boeren die dag in dag uit het beste van zichzelf geven om ons dit overheerlijke zwarte goud te schenken.

De Biga Hoeve is een verlengde van de Biga Coffee. Hier kun je alles ontdekken en leren over koffie. Er zijn workshops en zo veel meer te beleven. Je kunt er zelfs overnachten in onze B&B en heerlijk genieten van talloze koffies van rond de hele wereld. Een koffieweekend om niet snel te vergeten, dat beloof ik je.